A privát felhők kizárólag a végfelhasználó számára fenntartott felhőkörnyezetek, általában a felhasználó tűzfalán belül. Bár a privát felhők hagyományosan helyben működtek, a szervezetek ma már bérelt, szállítói tulajdonban lévő, helyiségen kívüli adatközpontokban építenek privát felhőket.

Minden felhő akkor válik privát felhővé, ha a mögöttes informatikai infrastruktúrát egyetlen ügyfél számára dedikálják, teljesen elszigetelt hozzáféréssel.

 

Hogyan működnek a privát felhők?


A privát felhők egy maroknyi különböző technológiára támaszkodnak, de a virtualizáció működésének megértése a kulcsa annak, hogy megértsük, hogyan működnek a privát felhők. A magánfelhő a virtualizációs technológiát használja a fizikai hardverről származó erőforrások megosztott poolokba történő egyesítésére. Így a felhőnek nem kell a környezeteket úgy létrehoznia, hogy az erőforrásokat egyenként virtualizálja egy csomó különböző fizikai rendszerből. Egy szkriptelt IT-folyamat egyszerűen egyetlen forrásból - például egy adatszupermarketből - le tudja hívni ezeket az erőforrásokat.

A menedzsmentszoftver réteg hozzáadása adminisztratív ellenőrzést biztosít a felhőben használt infrastruktúra, platformok, alkalmazások és adatok felett, segítve a felhő-adminisztrátorokat a használat nyomon követésében és optimalizálásában, az integrációs pontok felügyeletében, valamint az adatok megőrzésében vagy helyreállításában. Amikor a végső automatizálási réteg hozzáadásával az emberi interakciót ismétlődő utasításokkal és folyamatokkal helyettesítik vagy csökkentik, a felhő önkiszolgáló összetevője befejeződik, és a technológiák ezen csomagja immár egy privát felhő.

Egy privát felhő felépítése
A felhőinfrastruktúra a felhőalapú számítástechnikához szükséges komponensekre utal. A felhőinfrastruktúra alapelemei ugyanazok, akár magánfelhő, akár nyilvános felhő, akár ezek kombinációja.

Kezelt privát felhők (Managed Private Clouds)
A privát felhők esetében minden költségért mindig teljes mértékben Ön felel. Ön alkalmazza, kezeli és karbantartja az összes alapul szolgáló infrastruktúrát. A privát felhőket azonban a felhőszolgáltatók is nyújthatják egy menedzselt privát felhő megközelítés részeként.

A menedzselt privát felhők lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy egy harmadik fél által telepített, konfigurált és menedzselt privát felhőt hozzanak létre és használjanak. Ez egy olyan felhőszolgáltatási lehetőség, amely segít az alulszemélyzetezett vagy alulképzett IT-csapatokkal rendelkező vállalkozásoknak abban, hogy jobb privát felhőszolgáltatásokat és infrastruktúrát nyújtsanak a felhasználóknak anélkül, hogy maguknak kellene a privát felhő napi szintű kezelésével járó bonyolult feladatokat elvégezniük.

A felhőszolgáltatók által használt csupasz IT-infrastruktúra absztrahálható és értékesíthető Infrastructure-as-a-Service (IaaS) néven, vagy Platform-as-a-Service (PaaS) néven értékesített platformmá is fejleszthető.

Miért érdemes privát felhőket használni?
A privát felhők ideális megoldást jelentenek azon IT-vezetők számára, akik a vállalati erőforrásokat igény szerint elérhetővé szeretnék tenni, de nem tudnak (vagy nem akarnak) a nyilvános felhőbe költözni. Ennek oka lehet a biztonsági irányelvek, a költségvetés, a megfelelési követelmények vagy az olyan előírások, mint például az egészségügyi és a pénzügyi szolgáltatói ágazatot meghatározó szabályozások.

Ezekben az iparágakban a vállalatok titkosítási protokollokat és tűzfalakat használnak informatikai rendszereik védelmére, de a privát felhők a nyilvános felhőkhöz képest extra biztonsági szintet jelentenek, mivel a hozzáférés korlátozott.

A támogatandó munkaterhelésektől is függ, hogy befektet-e privát felhőinfrastruktúrába vagy sem. A hagyományos, állapotfüggő munkaterheket jól támogatják a vállalati virtualizációs termékek. A stat nélküli, lazán kapcsolt munkaterheléseket azonban - amelyek jellemzően a fejlesztésben, a kutatásban és a távközlésben (különösen a hálózati funkciók virtualizációjában) találhatók - jobban támogatják a privát felhők.

A privát felhő előnyei
A privát felhők csökkentik a kihasználatlan kapacitást. Lehetővé teszik a vállalat számára, hogy az erőforrásokat automatikusan konfigurálja és átkonfigurálja tetszőleges módon, mivel ezeket az erőforrásokat nem korlátozza a fizikai telepítésük.

A privát felhők további előnyöket nyújtanak, például:

  • Megnövelt infrastrukturális kapacitás a nagy számítási és tárolási igények kezeléséhez.
  • Igény szerinti szolgáltatások önkiszolgáló felhasználói felületek és házirend-alapú irányítás segítségével.
  • Hatékony erőforrás-elosztás a felhasználói igények alapján
  • Fokozott átláthatóság az infrastruktúra erőforrásai tekintetében
By Laszlo Bocso 0 megjegyzés

Ossza meg:

Hagyj egy megjegyzést

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Most adtuk hozzá a kívánságlistához:
Ön most adta hozzá ezt a terméket a kosárhoz: