Egyszerűen fogalmazva, a felhőalapú számítástechnika a számítástechnikai szolgáltatások - beleértve a szervereket, a tárolást, az adatbázisokat, a hálózatépítést, a szoftvereket, az analitikát és az intelligenciát - interneten ("felhőben") történő nyújtása, amely gyorsabb innovációt, rugalmas erőforrásokat és méretgazdaságosságot kínál. Általában csak az igénybe vett felhőszolgáltatásokért fizet, ami segít csökkenteni a működési költségeket, hatékonyabban működtetni az infrastruktúrát, és az üzleti igények változásának megfelelően skálázódni.

A felhőalapú számítástechnika legfőbb előnyei


A felhőalapú számítástechnika nagy változást jelent a vállalkozások hagyományos gondolkodásmódjához képest az informatikai erőforrásokkal kapcsolatban. Íme hét gyakori ok, amiért a szervezetek a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások felé fordulnak:

Költségek
A felhőalapú számítástechnika kiküszöböli a hardver és szoftverek megvásárlásával, valamint a helyszíni adatközpontok felállításával és működtetésével járó tőkeköltségeket - a szerverállványokat, az áramellátáshoz és hűtéshez szükséges, éjjel-nappal rendelkezésre álló áramot, valamint az infrastruktúra kezeléséhez szükséges informatikai szakértőket. Ez gyorsan összeadódik.

Sebesség
A legtöbb felhőalapú számítástechnikai szolgáltatás önkiszolgáló és igény szerinti, így akár hatalmas mennyiségű számítástechnikai erőforrás is percek alatt, jellemzően néhány egérkattintással rendelkezésre bocsátható, ami nagy rugalmasságot biztosít a vállalkozások számára, és tehermentesíti őket a kapacitástervezés alól.

Globális méretarány
A felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások előnyei közé tartozik az elasztikus skálázhatóság. A felhőnyelvben ez azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiségű IT-erőforrást - például több vagy kevesebb számítási teljesítményt, tárhelyet, sávszélességet - akkor kell biztosítani, amikor szükség van rájuk, és a megfelelő földrajzi helyről.

Termelékenység
A helyszíni adatközpontok jellemzően sok "állványozást és rakosgatást" igényelnek - hardverek beállítása, szoftverek foltozása és egyéb időigényes IT-kezelési feladatok. A felhőalapú számítástechnika számos ilyen feladatot kiküszöböl, így az IT-csapatok időt fordíthatnak fontosabb üzleti célok elérésére.

Teljesítmény
A legnagyobb felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások biztonságos adatközpontok világméretű hálózatán futnak, amelyeket rendszeresen frissítenek a gyors és hatékony számítástechnikai hardverek legújabb generációjára. Ez számos előnyt kínál egyetlen vállalati adatközponttal szemben, többek között az alkalmazások hálózati késleltetésének csökkentését és a nagyobb méretgazdaságosságot.

Megbízhatóság
A felhőalapú számítástechnika egyszerűbbé és olcsóbbá teszi az adatmentést, a katasztrófa utáni helyreállítást és az üzletmenet folytonosságát, mivel az adatok a felhőszolgáltató hálózatán több redundáns helyszínen is tükrözhetők.

Biztonság
Számos felhőszolgáltató olyan irányelvek, technológiák és ellenőrzések széles körét kínálja, amelyek összességében erősítik a biztonsági helyzetet, és segítenek megvédeni az adatokat, az alkalmazásokat és az infrastruktúrát a potenciális fenyegetésektől.

A felhőalapú számítástechnika típusai


Nem minden felhő egyforma, és a felhőalapú számítástechnika egyetlen típusa sem megfelelő mindenkinek. Számos különböző modell, típus és szolgáltatás alakult ki, hogy az Ön igényeinek megfelelő megoldást kínáljon.

Először is meg kell határoznia, hogy milyen típusú felhőtelepítésen vagy felhőalapú számítástechnikai architektúrán valósítja meg a felhőszolgáltatásokat. A felhőszolgáltatások telepítésének három különböző módja van: nyilvános felhőben, magánfelhőben vagy hibrid felhőben. Tudjon meg többet a nyilvános, a privát és a hibrid felhőkről.


Nyilvános felhő
A nyilvános felhők tulajdonosa és üzemeltetője egy harmadik fél felhőszolgáltató, amely számítási erőforrásait, például szervereket és tárolóhelyeket, az interneten keresztül bocsátja rendelkezésre. A Microsoft Azure egy példa a nyilvános felhőre. A nyilvános felhő esetében az összes hardver, szoftver és egyéb támogató infrastruktúra a felhőszolgáltató tulajdonában és kezelésében van. Ön egy webböngésző segítségével férhet hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz és kezelheti fiókját.

Privát felhő
A privát felhő olyan felhőalapú számítástechnikai erőforrásokat jelent, amelyeket kizárólag egyetlen vállalkozás vagy szervezet használ. A privát felhő fizikailag a vállalat helyszíni adatközpontjában is lehet. Egyes vállalatok harmadik fél szolgáltatóknak is fizetnek a privát felhőjük hosztolásáért. A privát felhő olyan felhő, amelyben a szolgáltatásokat és az infrastruktúrát egy magánhálózaton tartják fenn.

Hibrid felhő
A hibrid felhők egyesítik a nyilvános és a magánfelhőket, amelyeket olyan technológia köt össze, amely lehetővé teszi az adatok és alkalmazások megosztását közöttük. Azáltal, hogy lehetővé teszi az adatok és alkalmazások mozgását a privát és a nyilvános felhők között, a hibrid felhő nagyobb rugalmasságot és több telepítési lehetőséget biztosít vállalkozásának, valamint segít optimalizálni a meglévő infrastruktúrát, a biztonságot és a megfelelőséget.

 

A felhőszolgáltatások típusai: IaaS, PaaS, szerver nélküli és SaaS.
A legtöbb felhőalapú számítástechnikai szolgáltatás négy nagy kategóriába sorolható: infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS), platform mint szolgáltatás (PaaS), szerver nélküli és szoftver mint szolgáltatás (SaaS). Ezeket néha a felhőalapú számítástechnika "veremének" is nevezik, mivel egymásra épülnek. Ha tudja, hogy mik ezek, és miben különböznek egymástól, könnyebben megvalósíthatja üzleti céljait.

Infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS)
A felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások legalapvetőbb kategóriája. Az IaaS szolgáltatással az informatikai infrastruktúrát - szervereket és virtuális gépeket (VM-eket), tárolókat, hálózatokat, operációs rendszereket - egy felhőszolgáltatótól bérelheti fizetős alapon.


Platform mint szolgáltatás (PaaS)
A platform mint szolgáltatás olyan felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat jelent, amelyek igény szerinti környezetet biztosítanak a szoftveralkalmazások fejlesztéséhez, teszteléséhez, szolgáltatásához és kezeléséhez. A PaaS célja, hogy megkönnyítse a fejlesztők számára a webes vagy mobilalkalmazások gyors létrehozását anélkül, hogy a fejlesztéshez szükséges szerverek, tárolók, hálózatok és adatbázisok mögöttes infrastruktúrájának felállításával vagy kezelésével kellene foglalkozniuk.

Kiszolgáló nélküli számítástechnika
A PaaS-szel átfedésben a szervermentes számítástechnika az alkalmazásfunkciók létrehozására összpontosít anélkül, hogy az ehhez szükséges szerverek és infrastruktúra folyamatos kezelésére időt kellene fordítani. A felhőszolgáltató kezeli Ön helyett a beállítást, a kapacitástervezést és a szervermenedzsmentet. A szerver nélküli architektúrák nagymértékben skálázhatók és eseményvezéreltek, csak akkor használnak erőforrásokat, amikor egy adott funkció vagy kiváltó ok bekövetkezik.

Szoftver mint szolgáltatás (SaaS)
A szoftver mint szolgáltatás a szoftveralkalmazások interneten keresztüli, igény szerinti, jellemzően előfizetéses alapon történő szolgáltatásának módszere. A SaaS esetében a felhőszolgáltatók hosztolják és kezelik a szoftveralkalmazást és az alapul szolgáló infrastruktúrát, és gondoskodnak a karbantartásról, például a szoftverfrissítésekről és a biztonsági javításokról. A felhasználók az interneten keresztül csatlakoznak az alkalmazáshoz, általában telefonjuk, táblagépük vagy számítógépük webböngészőjével.

A felhőalapú számítástechnika felhasználása
Valószínűleg már most is használja a felhőalapú számítástechnikát, még ha nem is tudja. Ha egy online szolgáltatást használ e-mailek küldésére, dokumentumok szerkesztésére, filmek vagy tévéfilmek nézésére, zenehallgatásra, játékokra, képek és egyéb fájlok tárolására, akkor valószínűleg a felhőalapú számítástechnika teszi mindezt lehetővé a színfalak mögött. Az első felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások alig egy évtizedes múltra tekintenek vissza, de máris számos szervezet - az apró startupoktól a globális vállalatokig, a kormányzati ügynökségektől a nonprofit szervezetekig - mindenféle okokból alkalmazza a technológiát.


Íme néhány példa arra, hogy mi minden lehetséges ma egy felhőszolgáltató felhőszolgáltatásával:


Felhő-natív alkalmazások létrehozása
Gyorsan építsen, telepítsen és skálázzon alkalmazásokat - webes, mobil és API-alkalmazásokat. Használja ki a felhő-natív technológiák és megközelítések előnyeit, például a konténerek, a Kubernetes, a mikroszolgáltatási architektúra, az API-alapú kommunikáció és a DevOps.

Alkalmazások tesztelése és építése
Csökkentse az alkalmazásfejlesztés költségeit és idejét a könnyen fel- vagy lefelé skálázható felhőinfrastruktúrák használatával.

Adatok tárolása, biztonsági mentése és helyreállítása
Védje adatait költséghatékonyabban - és hatalmas léptékben - azáltal, hogy adatait az interneten keresztül egy külső felhőalapú tárolórendszerbe továbbítja, amely bármely helyről és bármilyen eszközről elérhető.

Elemezze az adatokat
Egyesítse adatait csapatok, részlegek és helyszínek között a felhőben. Ezután használja a felhőszolgáltatásokat, például a gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát, hogy megalapozottabb döntésekhez szükséges meglátásokat tárjon fel.

Hang és videó streamelése
Kapcsolódjon közönségéhez bárhol, bármikor, bármilyen eszközön nagyfelbontású videóval és hanggal, globális terjesztéssel.

Beágyazott intelligencia
Használjon intelligens modelleket az ügyfelek bevonásához, és nyújtson értékes betekintést a rögzített adatokból.

Szoftverek igény szerinti szállítása
A SaaS (Software as a Service) néven is ismert, igény szerinti szoftverrel a legfrissebb szoftververziókat és frissítéseket kínálhatja az ügyfeleknek - bármikor, bárhol és bármikor.

By Laszlo Bocso 0 megjegyzés

Ossza meg:

Hagyj egy megjegyzést

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Most adtuk hozzá a kívánságlistához:
Ön most adta hozzá ezt a terméket a kosárhoz: